Vilken tur att det inte finns några patriarkala strukturer

Harvey Weinstein, producenten bakom otaliga mängder succéfilmer, är skandalen som skakar Hollywood. Efter de första anklagelserna om sexuellt ofredande stiger skådespelerska efter skådespelerska fram och vittnar om liknande erfarenheter. The ‘grand ladies of film’ fördömer hans agerande (förutom Ben Affleck, Paul Feig och Colin Firth är det manliga Hollywood märkligt tyst). Efter decennia av utnyttjande av unga kvinnor har fasaden fallit – Weinstein har fått sparken från sitt eget företag. Weinstein ber om ursäkt för sitt uppförande, men anser själv att han aldrig tvingat sig på kvinnor:

“Any allegations of non-consensual sex are unequivocally denied by Mr Weinstein,” a spokeswoman told the New Yorker, adding that he never retaliated against women who refused his sexual advances. “Mr Weinstein obviously can’t speak to anonymous allegations, but with respect to any women who have made allegations on the record, Mr Weinstein believes that all of these relationships were consensual.”

Det värsta är att det förmodligen är alldeles sant, Harvey Weinstein har inget som helst begrepp om att han tvingat sig på kvinnor mot deras vilja. I hans huvud handlar det säkerligen om ‘erövringar’ och att ‘vinna över’ motsträviga flickor (för det verkar vara unga kvinnor han siktat in sig på). Detta ursäktar inte på något vis hans vidriga agerande, men vittnar mycket tydligt om konsekvenserna av en (icke-existerande tydligen) patriarkal tankestruktur som inte inser att koncepten ‘sexuell erövring’ och ‘samtycke’ är oförenliga. Och hur ska man kunna förstå det när man i film efter film matas med ‘romantiska’ episoder som den här trevliga våldtäktsscenen ur Blade runner (vi såg just om den inför den nya filmen) – ‘Love scene’ som den kallas på Youtube?

Som Harvey och många med honom misstänker, vet kvinnor sällan vad de vill när det kommer till sex och romantik, och drömmer i hemlighet om en stark man som kan få dem på rygg och övervinna deras motstånd. Ett nej är inte ett nej förrän det skriks ut med ett knä i skrevet. Tänk på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: