Dagen D

Inte ens den mest politiskt ointresserade kan ha missat att idag är dagen då den mest bisarra långdragna smutskastningskampanj som kan kallas valrörelse får sitt slut. USA går till valurnorna (de som kan i alla fall) och imorgon kanske vi vaknar upp till en verklighet där en inkompetent, narcissistisk, tvångsmässigt ljugande amatörpolitiker är en av världens mäktigaste män. Allt det där borde diskvalificerat mannen i fråga för länge sedan, men märkligt nog verkar det där epitet ‘amatör’ besitta en kvalitet som överskuggar allt annat. Vi är så trötta på ‘etablissemanget’. Världen över är vi det. Så trötta att vi proteströstar oss ur EU, protesstödjer sd (jag framhärdar) till att bli Sveriges tredje största parti, och kanske protesterar vi Trump till president också…

Jag pendlar mellan att tro att han även om han vinner kommer att pysa ihop under trycket som den tomma ballong som han är, och att vara livrädd. Hur ser en värld som frivilligt sätter en sån man vid makten ut?

Kompetens och kunskap verkar vara skällsord i den världen, fri journalism sprider etablissemangets lögner (tack Johannes Nesser för artikeln), och sanning är det som för stunden uttalas med störst övertygelse, medan lögn är allt det som motsäger detsamma. Yttrandefrihet definieras som rätten att häckla, jämlikhet definieras som att kvinnor ska veta sin plats, frihet definieras som gränsdragning, och trygghet som tvång.

Demokrati är till för den som tycker som man bör, och åsiktsfrihet är till för den som skriker högst. Så snart Trump började ana vacklande stöd började han sprida idéer om ett riggat val, och till stöd för trumpen organiseras initiativ för att hindra väljare från att rösta. I samma demokratiska anda försökte Trump också stämma vallokaler som hållit öppet tills den sista människan i kön fått lägga sin röst.

Jag hoppas att USA har vett nog att inte rösta fram den världen. Imorgon vet vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: