Out of sight, out of mind

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud läser jag i DN. Som om förbud skulle lösa problemet. Det är hemskt, väldigt hemskt, att människor kommer till Sverige och andra europeiska länder för att tigga. Men det hemska är inte att de kommer hit och tigger – det hemska är att det är deras bästa alternativ. Ingen människa vill tigga om det finns andra möjligheter – för rumänska romer gör det inte det. 130 kronor om dagen intjänat utanför en svensk ICA affär är det mesta de kan få ut av livet. Det faktumet försvinner inte för att deras möjlighet att sitta utanför ICA försvinner. Jag tycker också det är hemskt med tiggeri – men varför är det hemskt? För att man skäms när man går förbi och låtsas att man inte ser dem (jag har slutat titta bort även om jag inte ger några pengar – jag skäms mer över mig själv när jag försöker osynliggöra människor), för att man mår lite dåligt över att man inte skiljs från sina slantar som skramlar runt i botten på plånboken samtidigt som man går där och svänger med kassen med sin nyinköpta 500-kronorströja, för att deras existens synliggör skillnader som man helst vill glömma bort – speciellt i sin vardag. Deras verklighet inkräktar på min – och det skaver. Att sticka huvudet i sanden hjälper, med det är ingen lösning. Det är inte förbud vi behöver, det är medmänsklighet.

Så här  bra skrev Malena Ernman på facebook:

Regeringen säger idag att dom ”överväger” ett tiggeriförbud…

I min dotters SO-bok står det att 1,5-2 miljoner romer mördades av nazisterna under PORAJMOS, som romerna kallar FÖRINTELSEN. ( SO.S Liber förlag) På wikipedia står det ”mellan 200 000- 1500 000”. Inga andra etniska grupper som dödas av nazisterna har tillnärmelsevis lika osäkra eller skiftande antal som romerna.
Och det faktum att ingen vet några exaktare siffror än en miljon hit eller dit, säger egentligen allt om hur långt utanför den europeiska gemensamheten, som romerna har varit. Och fortfarande befinner sig.
Hade inte kvinnan på bilden suttit där utanför ICA så hade jag inte vetat hur fruktansvärt omfattande romernas förintelse var. Hade hon inte suttit där så hade jag aldrig skrivit det här inlägget.

Jag hatar tiggeri. Precis som jag hatar fattigdom och rasism.
Men jag hatar inte dom som synliggör det faktum att Europas mörkaste historia fortfarande pågår. Tvärtom.
För länder som Rumänien kommer inte att förbättra villkoren för romer utan yttre påtryckningar. Och utan en opinion i övriga Europa så kommer ingenting att hända. Om vi förbjuder tiggeriet så kommer inte en enda svensk att bry sig om romernas situation. Och inte en enda svensk politiker kommer att sätta press på Rumäniens och Bulgariens regeringar. Inbilla er inte en enda sekund nånting annat.
Den dagen då vi förbjuder människor från att be varandra om hjälp kan vi lika bra sätta ett likamedtecken mellan mänsklighet och skam.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: