Varför spelar det ingen roll vad sd gör?

I den senaste opinionsmätningen har sd växt – 0,5 procentenheter sedan december. Jag förstår det inte. Och när jag säger det är jag inte retorisk eller raljerande. Jag förstår inte. På riktigt. Varför spelar det ingen roll vad sd gör? Bra utspel, dåliga utspel, korkade utspel, smarta utspel, felaktiga utspel – allt leder till samma sak; partiet går framåt. Med en minst sagt tvivelaktig ideologi, faktakontroller gjorda med lilltån, den mest genomskinligt publikfriande retorik, oftast en förvrängning av sanningen och ibland rena lögner, klättrar sd på den politiska himlen likt en uppgående sol. Vilket annat parti som helst hade fallit ner som en pannkaka vid det här laget. Men sd snarare stärks än skadas av politiska skandaler och partirepresentanters felsteg. sd (de förtjänar faktiskt inte stor bokstav ens i början av en mening) är riksdagens treåring som slänger sig på hallgolvet och skriker och sparkar så stövlarna flyger precis när det är dags att gå på släktmiddag och hela familjen står och stampar i hallen i finkläder och vinterkappa, som gör små spotthögar i hörnen, och tar på sig strumpbyxorna på huvudet bara för att retas. Vanligtvis bär man tillslut helt sonika ut den skrikande ungen i bilen- i riksdagen får han ligga där och sparka. I vilket annat parti som helst skulle det här avspeglas negativt i väljarsiffrorna (ta av strumpbyxorna och bete dig som folk, liksom), men för sd betyder det mer stöd. Kommunstolarna gapar tomma och partiledaren har tagit time out, och ändå tycker folk att det här är vägen att gå. Varför? Om det inte spelar någon roll vad partiet gör eller säger, eller ens tänker, så måste det betyda att folk egentligen inte röstar på partiet eller dess representanter, utan på en idé. Det är en otäck slutsats. Verkligt otäck. För det betyder att en sjättedel av Sveriges befolkning vill leva i ett rasistiskt, exkluderande, ojämlikt, odemokratiskt och militäriserat samhälle, där ‘våld’ och ‘hårdhanskarna’ går före ‘samtal’ och ‘kompromisser’. Det samhället vill inte jag leva i. Jag hoppas att min analys är fel…

Annonser

1 kommentar

  1. Måste Jag said,

    januari 22, 2015 den 7:13 e m

    Om man jämför med hur man mäter vetenskapligt så kan man kanske dra slutsatser? Man tänker ju i banor av att om något påverkar något, och detta något förändrar sig på motsvarande sätt, ja då har man ett samband. Annars kanske inte. Det kan ju vara något annat som leder till de effekter man ser.
    I fallet SD så kanske det faktiskt är så som det ser ut, att det inte spelar någon VAD de gör? Det viktiga är kanske vad de andra gör, de som SD obstruerar mot? Det viktiga är kanske ATT partiet SD gör något – så att både de själva syns och alla andras reaktion?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: