Orkney Nature Festival

Orkney Nature Festival

Den här veckan har det varit naturfestival på Orkney med en massa intressanta aktiviteter både på land och vatten. Intressantast av alla var två naturpromenader på tisdagen – ledda av Dr Scott Timpany från Orkney College som berättade om det förhistoriska landskapet. Självklart var jag tvungen att flyga över till Orkney för att vara med på dem.

Skaill Bay – Sands of Time

Skaill Skaill Bay

Lägg märke till Dr Who-väskan!Skaill Bay ligger nedanför Skara Brae, Skottlands mest kända neolitiska bosättning (och världsarv). skog alltsåPå den tiden var det dock inte en strand utan en lite sumpig kustnära lövskog. Orkney har nämligen inte haft landhöjning som vi, utan landsänkning. Just därför är det ett perfekt ställe att vara på om man är en sån som forskar på sjunkna skogar – eller submerged forest som det heter mycket snyggare på engelska – och förhistoriska landskap. Tyvärr var vädret uselt på morgonen, men det hindrade inte entusiasmen hos åhörarna – även om de hade lite svårt att åhöra på grund av vinden. Framåt slutet av vandringen tittade dock solen fram, och påminde alla om hur fantastiskt Orkney faktiskt kan vara – när det vänder den sidan till.

havet stranden blommorna

Knowes of Trotty – Stories from Peat Bogs

mosse alltså

”Finvädret” höll i sig på eftermiddagen när vi gav oss iväg till naturfestaremosse med högKnowes of Trotty –  som är en samling bronsåldershögar. Här var Scott i sitt rätta element. Som det mosstroll han är berättade han entusiastiskt om våtmarkernas fantastiska förmåga att berätta om det förhistoriska landskapet, och visade de imponerande naturfestivalarna hur man tar borrkärnor.

mosse hurra! borra borra kolla vilken spännande torv!

Högarna är ganska intressanta de med – fast såklart inte lika intressanta som sumpmarken som omger dem ;). en höghöglandskapDe 16 högarna utgör ett av de största bronsåldersgravfälten i Skottland. De är konstruerade mellan 2000 och 1600 f.Kr. När den största högen grävdes ut 1858 fann man i den centrala stenkistans gravgömma fyra ”soldiskar” i guld och 27 bärnstenspärlor bland de brända benen. Fyndet har inga paralleller på Orkney, och visar hur centrala de här högarna var en gång i tiden.

primrose mosse med hög mera kabbeleka

Våren är ju som ni kanske förstått lite sen, men nu växer de primroses över hela Skottland (nej jag VET inte vad de heter på svenska). Jag är lite imponerade av primroses – i Sverige skulle de vara trädgårdsblommor, men här är de vilda och mer vanliga än gullvivor. Det finns en sällsynt sort som heter Scottish Primrose. Den är chockrosa och växer bara på några få lokaler även i Skottland. En av dem är på Mainland på Orkney, fast trots att Scott var imponerad av detta faktum verkade han inte helt övertygad om att man måste åka och leta efter dem. Kanske möjligen för att klockan var sex när vi kom hem från naturvandringen – men tråkmåns i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: