Dagens boktips: Wolf Hall av Hilary Mantel

Ny kategori – Dagens boktips. Ja, det lär väl inte bli så många inlägg i den eftersom jag knappt läser något nuförtiden, trots fantastiskt goda föresatser, och mitt klassikerprojekt stupade ju i larv-stadiet (ni fattar, det hann inte ens bli en puppa) på Virginia Wolf. Men nu håller jag på att försöka städa upp mitt sjöslag till hus, och då snubblade jag över den här boken och tänkte att jag måste dela med mig!

Wolf  Hall av Hilary Mantel är nog den bästa bok jag läst på flera år och jag rekommenderar den varmt till alla som tycker om att läsa historiska romaner. Själv kunde jag knappt lägga den ifrån mig när jag läste den! Jag har ju haft mina perioder av besatthet i mitt liv, och en av dessa besattheter var Tudor-eran, och närmare bestämt Lady Jane Grey, som var drottning i nio dagar innan Henry’s dotter Mary (Bloody Mary) tog över tronen. Jag läste allt jag kunde hitta om henne, och såg filmen varje kväll periodvis. Lady Jane finns inte med i Wolf Hall, den utspelar sig flera decennier tidigare, men det gör den inte sämre för det. Boken följer Thomas Cromwell och hans klättring till en maktposition med ett ständigt stigande inflytande vid Henrik VIIIs hov. Den är fantastiskt välskriven och Mantel har gjort grundliga efterforskningar när hon skrev den – historien känns väldigt autentisk och fullt trovärdig. Intressant nog vänder den också upp och ner på den gängse historieskrivningen, Thomas Cromwell är bokens stora hjälte, och man har full sympati med honom, medan Thomas More är en småsint, puritistisk torrboll. Min enda invändning mot boken är att den trots sitt digra sidantal tar slut alldeles för fort. På kungens order hjälper Cromwell Anne Boleyn till kronan, och Anne lever ännu när boken tar slut på sidan 640, och man som läsare biter på naglarna av spänning (trots att man vet hur det kommer att gå). Till min förtjusning har Mantel dock skrivit en fortsättning; Bring up the bodies, som nyss kommit ut. Jag har den liggande – oläst – i min fönstersmyg (eftersom jag fastanat i den oändliga Games of Thrones, men endera dagen ska jag fortsätta äventyret med Thomas.

2 kommentarer

  1. september 27, 2012 den 5:43 e m

    Jo jo du – ”vet hur det kommer att gå” – vänta du bara

  2. Cecilia said,

    september 30, 2012 den 7:22 e m

    BRA TAJMAT MED BOKMÄsSAN I Göteborg. Har du guldsjal och gulsskor på dig när du läser – som MarK Lewengood? F.öhar Skavlan promotat läsning 50 shades of gray när författarinnan inbjöds till hans program


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: