Söndagsnöjen

Jag hade någon slags konstig kombination av slö och effektiv söndag igår. Egentligen gjorde jag inte mycket, men det kändes ändå som jag hade haft en riktigt lång och välfylld dag när kvällen kom. Den inleddes med att jag var ensam publik på en fotbollsmatch. Alltså, jag hade lite svårt att hänga med ordentligt måste jag erkänna, för jag stod på replängds avstånd bakom en glasruta och bollen for lite hit och dit över planen – ibland i mål och ibland i någon vindruta… ett tag satt den fast i staketet också. I alla fall vann visst rätt lag, och som tur var jag lyckades se de viktigaste målen. Efter fotbollen lagade jag amerikansk pannkaksbrunch – med lönnsirap och färska hallon och allt. Kände mig rätt imponerande faktiskt… Ett av målen med helgen var att gå till National Museum of Scotland för att komma på en uppgift till mina studenter som jag ska ta dit på exkursion om ett par veckor. Det är just nyöppnat efter omfattande renoveringar och ombyggnationer, och jag har skam till sägandes inte varit där förut. När det började kännas farligt mycket som söndagseftermiddag och närapå slutet av helgen snörde jag på mig vandringskängorna (ja de råkade ju vara de enda gåvänliga skor jag hade i Edinburgh. Men kjol och vandringskängor är snyggt tycker jag!), och traskade iväg till museet. Det är ju absolut värt en visit – och man kan nog ägna en hel dag på museet, om man till exempel skulle råka vara i Edinburgh en regning helg eller så. De har allt – från dinosaurer till mumier, mineralsamlingar, Lewis Chessmen och våtmarksträdgård på taket. Men nu skulle jag ju föreställa duktig lektor – och ägnade därför de hela två timmarna innan stängning åt ”Early People” och att fundera ut en bra uppgift åt studenterna. Det var inte så svårt visade det sig. Utställningen är tematisk istället för kronologisk – som ju är det vanliga när det handlar om utställd förhistoria – och den öppnade upp för mycket diskussion kring förmedling och mottagande; synen på kultur, tid och förhistoria; ting och tolkning, med mera, med mera. Ja, ni får väl åka dit och titta själva så förstår ni kanske vad jag menar. Själv hann jag inte med mer än Skottlands forntid den här gången, så jag får ta dinosaurier och våtmarksträdgårdar en annan gång – när jag inte måste vara så meningsfull.

Eftersom det var söndagen före fettisdagen och allt tänkte att jag skulle bjuda på lite svensk mattradition på kvällen. Det blev ju inte alls så bra. För andra gången i mitt liv bakade jag med torrjäst (eftersom den färska sorten inte går att få tag på här), och jag börjar tycka mig ha börjat samla på mig empiriska bevis för att torrjäst inte funkar vidare bra. Eller så är det mjölet. Eller så är det jag. Jäsa vill det inte ordentligt i alla fall. Mandelmassa har jag inte heller lyckats hitta, så jag fick ta marsipan istället = mycket äckligare. Som krona på verket råkade jag lämna plåten med platta bullar lite för länge i ugnen, och när jag skulle pudra mina misslyckade semlor med florsocker råkade jag vända upp och ner på paketet lite för häftigt och tömma ut halva innehållet på en gång, så hela köket täckres av ett vitt flor av socker. De stackars semeltestarna vågade dock inte säga annat än att semlorna var goda (de vågade väl inte annat efter alla de svenska fraser och ilsket slammer som tidigare hörts från köket…).

6 kommentarer

 1. Johanna said,

  februari 21, 2012 den 8:24 f m

  semlorna _ser_ goda ut iallafall!

  är du säker på att dom inte hade taxar på stockbåtstiden?

 2. februari 21, 2012 den 1:13 e m

  Semlorna ser supergoda ut! Jag sitter här borta i Laos och fick en plötslig semmel-nostalgi-saknad! Kan du skicka en semla med posten???? (jag misslyckade också med jäsningen sist jag gjorde semlor)

  • lottahiller said,

   februari 21, 2012 den 2:01 e m

   Jag tror du borde be någon mer lyckad semmelbakare skicka…. Fast tro inte att jag tycker synd om dig när du sitter där borta i Laos!

 3. Rose-Marie said,

  februari 21, 2012 den 11:33 e m

  Har du tillräckligt varmt degspad? Det felet gjorde jag i början, fortsatte på vanligt fingervarmt – men då fungerar det inte. Nuförtiden bakar jag nästan bara på torrgäst, tycker det är smidigt. 🙂

  • lottahiller said,

   februari 22, 2012 den 12:11 e m

   Nej det har jag nog garanterat inte! Visste inte att det skulle vara varmare, det står ingenstans på förpackningen. Tack för tipset! Kanske det funkar bättre nästa gång då.

 4. Rose-Marie said,

  februari 23, 2012 den 12:39 e m

  Jag tror det ska vara 45 grader istället för 37 – typ- Lite varmare helt enkelt. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: