To Be Confirmed (TBC)

Idag har jag återigen ägnat nästan helt åt att försöka pussla ihop scheman – och tillslut efter tusen ommöbleringar och omförhandligar fick jag äntligen ihop något som jag hoppas är ett slutgiltigt och fungerande schema. Fast jag blev tvungen att lägga en hel del föreläsningar på mig själv för att få det att fungera. Följaktligen kommer jag att undervisa minst 35 timmar den här terminen – och då snackar vi timmar framför studenterna, inte en massa sån där extratid som man får för sina föreläsningar i Sverige. Urk. Minst därför att jag helt kallt räknar med att Jeff ska vara tillbaks på institutionen i november. Är han det inte blir det några fler. Men det är helt galet, jag får inte ens sätta Jeffs namn på schemat. Han går istället under koden TBC – to be confirmed, så nu har vi börjat kalla honom för det; TBC. Men vad är det egentligen det handlar om?, undrar ni säkert, och efter att ha pratat med Jeff igår vet jag att han inte vill att det ska tystas ner. Så här är det: Jeff, som har bott i UK i tolv år vid det här laget, har varit här på anhörigvisa – eftersom han är gift med Ana som är portugis och europé och följaktligen får bo var hon vill i Europa med sin make. Problemet är att Ana nu är arbetslös, men eftersom Jeffs status i landet är beroende av henne måste de bo tillsammans, och han har sitt jobb här i Aberdeen. Ana kan därför inte söka jobb någon annanstans än i Aberdeen med omnejd. På grund av detta har Jeff sökt ett ny visastatus som permanent resident, och hela sommaren har han gått och väntat på att få besked. Nu har beskedet kommit; han fick avslag på sin ansökan. Anledningen till detta var att de hittat en oegentlighet. När Jeff gifte sig med Ana var han i UK på studerandevisa. Fyra dagar efter bröllopet gick detta visum ut, medan de var i Portugal på kombinerad smekmånad/fixa-Jeff-ett-nytt-visum-resa. De hade nämligen fått rådet att det skulle gå fortare att få anhörigvisat ordnat på konsulatet i Portugal än i Storbritannien. Så efter några veckor fick Jeff sitt nya visum, men det är ett glapp på några dagar mellan student- och anhörigvisana och det var pga detta glapp Jeff fick avslag på sin ansökan. Trots att han har fast tjänst som lektor på University of Aberdeen samt har bott i UK tolv år, och dessa är sådana omständigheter man enligt riktlinjerna ska ta hänsyn till i bedömningen. Så har inte skett. De sexton dagarna 2006 kan man visst inte ha överseende med. Under tiden hans ansökan processats nu under sommaren har Jeffs anhörigvisum gått ut – hans vistelse i UK är därför inte täckt av något visum just nu, även om det egentligen bara är en tidsfråga eftersom han fortfarande är gift med Ana, och har ansökt om att förnya detta visum. Hela tiden har Jeff dessutom haft en immigrationsadvokat som har tagit hand om hans ärende.

Nu slutar inte historien med detta – för universitet, som snart är upp för granskning av sina utländska anställda och kan riskera att helt förlora rätten att anställa folk utanför Europa om några felaktigheter upptäcks, har drabbats av panik och därför bestämt att Jeff måste sluta arbeta på universitetet med omedelbar verkan – trots att hans advokat har försäkrat för dem att Jeff har rätt att arbeta. Därför kom i torsdags eftermiddag, helt utan förvarning, ”the suits” upp till Jeffs kontor och sa att han måste lämna universitetsområdet, och inte fick komma tillbaks. Hans profil är borttagen från hemsidan, hans telefonnummer är stängt, han kan inte längre logga in på sin dator, hans emailkonto är låst och de har tagit bort honom från lönelistan, så stackars Jeff får inte någon lön eller ens ersättning medan detta pågår, och Ana har ingen inkomst.  Dessutom har namnet på hans dörr tejpats över, hans postrar och bokomslaget med hans namn plockats ned, och vi får, som sagt, inte ha hans namn på scheman eller kursguider – därav TBC. Universitet vill officiellt inte kännas vid Jeff över huvudtaget. Vår kollega och vän, master criminal & super villain, Jeff Jag-gör-inte-en-fluga-förnär Oliver får inte ens skymtas på institutionen. Det är helt sjukt – som en dålig hollywoodfilm. Igår kontaktade han dock facket, som gick i taket eftersom universitetet brutit mot ungefär alla anställningslagar och regler som finns, så nu är de fackliga krafterna i rörelse, liksom vår head of school och advokaterna. Förhoppningsvis löser det sig snart och TBC blir återigen Dr Jeff Oliver, lektor vid University of Aberdeen. Kanske blir han deporterad till Kanada. Ni kan ju inte förvånas när jag berättar att stämningen på institutionen är lite tryckt…

3 kommentarer

 1. september 21, 2011 den 11:04 e m

  Jo, idag har jag också förstått att det är just så som du beskriver det och att alla försök att skriva till Jeff eller få kontakt bara för att visa sitt stöd på ett enkelt mänskligt sätt är omöjliga.
  Det är sorgligt att det skall vara så många ”jag lydde bara order människor” också i dagens Storbrittannien.
  Det hjälper inte mycket, men om du träffar Jeff, så kan du hälsa från mig och säga att det inte är han som drar skam över sitt universitet och säga att flesta bildade människor vet att det bara är 75-80 sedan akademiker rensades ut på samma sätt för at deras pass ansågs fel.

 2. Kerstin said,

  september 22, 2011 den 7:48 f m

  Det är helt förfärligt! Tejpa över namn? Plocka ner böcker och postrar? Är det inte ännu märkligare att låtsas att han aldrig varit där? Jag hoppas att facket kan hjälpa honom och att hans visa snart ordnar sig.

 3. Carin said,

  september 22, 2011 den 8:40 f m

  Men vilka idioter! Hoppas att det löser sig (detta är ju bara för galet för att få fortsätta)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: