Jag saknar ord

I fredags skakades Norge, ja, hela Skandinavien och Europa, av en ofattbar tragedi. En ensam galning spränger en bomb i centrala Oslo, för att, som det nästan verkar, ostörd kunna åka ut och skjuta barn på en ö. Orden regeringskvarter och socialdemokratiskt ungdomsläger ger bara gärningen fokus – inte syfte.

Men han var ingen galning visar det sig, allt var noggrant planerat in i minsta detalj – i åratal. Jag tvekar lite över att använda ett ord som verkar så melodramatiskt när man låter det beskriva verkligheten, men jag hittar inget annat: ondska. Det självgoda leendet som möter kamerorna inifrån en polisbil på väg från häktesförhandlingarna bekräftar det – ondska. Med stöd av ett citat av (en vilt protesterande) John Stuart Mill: ”One person with a belief is equal to ninety-nine who have only interests” och sin egen sjuka övertygelse anser han sig inte ha begått något brott. 76 människor, många av dem barn, har dödats – men inget brott har begåtts.

Han var inte ensam heller har det framkommit – och i dagens DN bekräftar våra sd-”politiker” den där otäcka känslan som legat och gnagt i utlandssvenskans maggrop sen hon hörde talas om bomben i fredags kväll: Det kunde lika gärna varit Stockholm…

Och sd (de förtjänar inte stora bokstäver) har återigen bevisat att de inte tillhör ett demokratiskt system. Det här är en attack som riktats mot Norges största demokratiskt valda parti – en tydlig signal till folket – folket som förrått sitt eget land – eftersom de tycker fel. Ett angrepp på det demokratiska systemet alltså, ett angrepp på åsiktsfriheten. Ta det nu väldigt försiktigt sd, innan ni kritiserar dessa – det är det demokratiska systemet som givit er en röst i det svenska samhället – det är åsiktsfriheten som gör att ni får höras – skulle de begränsas skulle ni vara de första som tystades. Ni har inte ”folket” bakom er och ni har inte makten att tysta någon. Kanske dags att låta John Stuart Mill komma till tals igen? ”He who knows only his own side of the case knows little of that”.

Annonser

4 kommentarer

 1. juli 27, 2011 den 3:57 e m

  Det är det narcissistiska föraktet för svaghet som lär psykopaten flina åt sin egen ondska

 2. cecilia said,

  juli 28, 2011 den 1:30 e m

  En svensk kollega till dig i Aberdeen Anders Widefelt intervjuades i Dagens Eko om terrordådet. Förmodligen är han stadsvetare. Har ni träffats?

  • lottahiller said,

   juli 28, 2011 den 2:31 e m

   Nej, honom känner jag inte. Jag får väl hålla lite bättre utkik efter Aberdeen-svenskar helt enkelt.

 3. cecilia said,

  juli 28, 2011 den 8:12 e m

  han arbetar på ditt universitet


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: