Svensk midsommar

Ni som upplever det varje dag kanske inte fäster er vid det, men för en utlandssvensk står det alldeles klart: det finns inget så idylliskt som svensk sommar, och speciellt då svensk midsommar. Och med idylliskt än på min traditionella midsommarort Värmdö kan det knappast bli. Röda små stugor (även om Johanna hävdar att de är för mycket sjuttiotal), lummig grönska, kluckande hav och lockhåriga och blonda barn som jagar varandra över ängen. Som om Astrid Lindgren hade totat ihop det ju!

Ja ni förstår ju att det här inlägget kommer att uppdateras med tusen bilder och lite mera text 🙂

Nej, men nu är det ju hundra år sedan det var midsommar – och inte har jag uppdaterat inte. Vilken dålig Lotta! Dags för uppdatering då – men det blir nog mest bilder, för jag kommer inte ihåg vad jag hade tänkt skriva ju ;).

Midsommar på Värmdö. Som sagt alltid en idyll – men ännu mer så i år eftersom midsommarvädret för en gångs skull var mycket väluppfostrat – varmt och soligt (bara lite regn). Midsommarförmiddagen ägnades åt de vanliga midsommargöromålen, potatisskalning, ölkylning, findukningdukning och blomsterplockning. Samt blomsterkranstillverkning till alla fina midsommarflickor förstås (både stora och små). Midsommargossarna hemmahörande i Virhammars stuga vägrade kransar och ägnade sig istället åt studsmattehoppning och andra viktiga göromål. Allt skulle hinnas med innan de övriga midsommargästerna anlände (för Lottan hade som vanligt slunkit ut till Värmdö så tidigt som hon kunde), så de kunde bänka sig vid ett dukat bort. Midsommarfirarna var i år, förutom Värmdöfamiljerna och jag, Anna och Mattias med lilla Ossian, samt Lena, Björn, August och Elsa som provbodde sitt nya tält inför Visbysemestern. Båda familjerna lyckades komma lagom till midsommarlunchen, som var så där riktigt finfiffad som bara Johannor kan få till. Midsommar är alltid en av mina favorithögtider, och när man dessutom kommer till det där vänfyllda färskpotatis- och sillbordet från utlandet känns det lite extra favoritartat. Speciellt när sagda vänner alltid anstränger sig lite extra för den där traditionen – hemsillat, hemsnapsat och hembakt – ja och hemskalad färskpotatis med ;). Finare kan det ju knappast bli!

Johanna hade ordnat med midsommarbingo för både stora och små (och som Lena vann – bland de stora). Där fick man kryssa sånt som hörde midsommaren till på sin bricka – färskpotatis, blombukett, kor, månsken, barnskrik, någon som kissar i en buske…. Umgänget var glatt och lättsamt, barnen var lagom busiga och glada, efterrätten var magnifik och regnet höll sig nästan borta. Inte konstigt alltså, att vi hade så trevligt att vi nästan höll på att missa stången. Men det viktiga med midsommarstänger är nu att man är där en stund (och får hoppa små grodorna), inte att man är där hela tiden.

Det är ganska många som kommer till Värmdöstången, så även om man sett fram emot att dansa runt den kan det vara väldigt svårt att våga när man är liten, så jag och Idun bestämde oss för att mest titta på lite på avstånd, medan Signe med pappas stöd trådde dansen tillsammans med lite mer våghalsiga Virhamrar och Mobergar. Grodor, gummor, karuseller och veckans alla dagsverken klarades av med bravur ända tills alla var alldeles slutdansade och det var dags för raketen. Sen vidtog lekarna, men då hade vi börjat tycka att vi fått nog av majstänger och längtade efter bullkalas på ängen.

    

Bullkalas ja. Bordet dignade under bullar, kakor, tårtor och jordgubbar. Man trodde kanske att man kunde vara nöjd efter den ganska överdådiga lunchen, men så är aldrig fallet när det bjuds på Johannas bullar och kakor. Dessutom hade men ju dansat av sig sillen vid det här laget. Kanske.

Efter bullkalaset kändes det ganska rätt med ett midsommarbad, och eftersom vår generation genomskådat våra föräldrars bad-efter-maten-lögner behöver men inte längre vänta en timme efter gräddtårtan utan kan kasta sig upp på delfinen med omedelbar verkan. 

Sedan sommarbadarna försetts med varmkorv och stoppats i säng (under det att sommarbadspåtittarna försetts med svensk whiskey för att påminnas om sin skotska härkomst), slängdes köttbitarna på grillen, vinflaskorna korkades upp, ylletröjorna drogs på, de animerade diskussionerna (och upplivande skvallret) tog fart och midsommar firades till långt in på den ljusa midsommarnattens småtimmar (ganska långt in i alla fall – det måste erkännas att vi kanske börjar bli något till åren komna, för någon gång vid ettsnåret längtar man ganska mycket till sängen. Småbarnsföräldrarna har ju en ursäkt, men semestrande lektorer…?).

   

Midsommardagen bjöd förvånande nog på lika vackert väder som midsommarafton. Mobergsfamiljen packade ganska tidigt ihop sig (och tältet) för att fara tillbaks till Uppsala, men vi andra lät dagen gå sin gilla gång i sitt eget tempo. Fast somliga av oss hörde hur det liksom ropade lockande från vägrenarna, och blev till slut tvungna att ge efter för den där plockbesattheten som kan drabba en när man minst anar det. Eller egentligen så fort man går förbi ett område med mycket (eller lite mindre) bär (eller svamp). Hur det nu var med saken blev jag i alla fall tvungen att rota rätt på en bunke, sno Johannas gummistövlar och ge mig ut på smultrontur. Jag var visst borta en stund, för folk hade börjat undra vart jag tagit vägen när jag kom tillbaks – men det var det värt!

De heter inte strå-bär för intet, de där bären. Och de fanns i såna mängder så både små och stora kunde få sitt lystmäte stillat. Härliga sommar!

1 kommentar

  1. Sara said,

    juni 30, 2011 den 8:21 e m

    Ja och ingen midsommar går upp mot ett Lottabesök, kände mig dock mycket frånvarande i år. Typiskt att man ska bli sjuk just den helgen. Kräver att få träffa dig igen mycket snart!.
    Kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: