Claiming ownership…

Så, idag var det dags för Terry att ge sin (Quinhagaks enligt honom själv) version av grävningsprojektet – ställa saker tillrätta alltså. Jag är inte vidare imponerad. Det mest bekräftade en känsla av obehag som jag gått runt med de senaste dagarna – att det handlar om att poängtera sin egen centrala betydelse. Att byn hävdar äganderätt över arkeologin och historien har jag inga problem med – det är nödvändigt och gör vårt jobb mycket mer betydelsefullt, men att en gubbe som inte en enda gång senaste sommaren kom ut till grävningen, och som förmodligen inte vet vad som är upp och ner på en skärslev, talar om ”vår” grävning och ”vår” forskning och presenterar arkeologi som han uppenbart inte vet något om på ett dilettantartat vis för att poängtera sin egen betydelse (äganderätt) för projektet – då blir jag störd. Dessutom motarbetar han sitt eget syfte – i Terrys version är arkeologins inverkan mycket begränsad – den börjar och slutar med den fysiska grävningen och sträcker sig aldrig längre än till Quinhagak. Terry är vår ”markman” i Bethel – och mellanhand mellan Aberdeen och Quinhagak (den hans roll känner jag mig alltmer skeptisk till, jag har en överväldigande stark känsla av att han hör det han vill höra av det jag säger och väljer inte ta till sig (eller förstå) hälften av det jag försöker framföra – och jag känner mig inte alls övertygad om att Terry vidarebefordrar det jag säger i igenkännlig form. Jag skulle hellre ha en ofiltrerad konversation med Warren i Quinhagak). På det viset är han central i projektet – men vår roll  är att vara arkeologer och vår del av projektet är akademisk och rymmer så mycket mer, och är betydligt mer betydelsefullt vetenskapligt sett, än det gräv/turistprojekt Terry presenterar. Jag uppskattar inte att bli jämförd med en fisketurist – och jag uppskattar inte att alla investeringar byn gjort i olika fiskecamper och andra turistackomederingsprojekt ses som en sponsring av Universitetet i Aberdeen, samtidigt som alla pengar som universitetet investerat direkt i analyser, konservering etc. av materialet från Quinhagak inte alls räknas. Terry försöker få det till att vi utnyttjar Quinhagaks resurser – men jag börjar undra hur mycket han utnyttjar oss (och Quinhagak?) för sin egen vinning.  Nå – jag måste samarbeta med honom, och han är en gammal vän till Rick – men jag tänker vara på min vakt.

5 kommentarer

 1. Frands said,

  mars 26, 2011 den 8:08 f m

  Det verkar vara gott om agendor i farten. Snart blir du väl kallad ”lilla vän”. Jag ser att det finns en länk som leder till en engelsk beskriving av vad Berit Ås menade med härskartekniker.
  http://eng.kilden.forskningsradet.no/c53296/artikkel/vis.html?tid=53283&strukt_tid=53296
  Det kan ju vara bra för Terry att vid tillfälle sätta sig in i hur omvärlden ser på hans agerande.

 2. Pappa said,

  mars 26, 2011 den 9:25 f m

  Mamma sa: Det kan ocvkså vara bra att berämma honom. Kram, mamnma

 3. Lina said,

  mars 26, 2011 den 11:03 f m

  Hej! Ja, det kanske är som mamma säger, stryka medhårs. Du skulle se min chef när han sitter på möten och smörar för dem som han tycker har helt fel och beter sig som småungar i sandlådan (…kommun) så de inte kan säga emot honom utan bara får sitta och hålla med där på mötena inför andra. Han är nog rätt duktig på det där med härskartekniker (med vissa smått psykopatiska drag enligt somliga… men det funkar ju…). Men kan du inte försöka få prata med den där Warren vid något tillfälle ändå? Så att inte hela bilden av dig och Aberdeen enbart är den som Terry ger? Och har du kontakt med Rick, det kanske är bra att prata med honom om problemen också (trots att han är sjukskriven)? Lycka till! Kram/Lina

  • lottahiller said,

   mars 26, 2011 den 7:36 e m

   Jodå, jag gör mitt bästa för att vara trevlig och styrka medhårs (fast det kan nog inte hjälpas att jag blivit lite mer reserverad), men jag tänker inte gå med på att bli ”ägd” – eller manipulerad in till att säga något som jag inte kan stå för. Det går nog bra, men jag hoppas Rick kan ta hand om Terry-kommunikationen i framtiden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: