Stupid, ignorant Swede

Idag fick jag ett e-mail från morgondagens inbjudna seminariehållare: ”Dear Charlotta, There are contradictory reports on BBC website as to whether trains are running from Edinburgh to Aberdeen today/it is advisable to travel”. Va? Går inte tågen, tänkte jag, vadnudå? Justja, det är ju SNÖ. De senaste dagarna har det i Aberdeen varit behagliga -2 grader ute och strålande sol. Jag hade helt missat att förstå att även detta är problemväder. Nu har det visst snöat mer längre söderut i och för sig, men ändå, det är ju två veckor sen första snön kom, jag trodde första snökaoschocken lagt sig vid det här laget. Det är så man förstår att jag är svensk. Hemma kommer första snön alltid som en överraskning, förvånande nog, med ”kaos” och avåkningar som oundviklig följd – men det är liksom en ursäkt som man bara köper första två dagarna, sen ska det faktiskt fungera. Hallå, vi bor faktiskt i Sverige, det är vinter här – deal with it. Även i riktig snöstorm brukar snöplogen förr eller senare komma körande. Nu, visar det sig, bor jag i ett land that never deals with it, och dessutom på något vis inte verkar anse sig tvunget att göra det heller. Snö = snökaos. Är det minusgrader och en dm snö ute kan man faktiskt inte förvänta sig att tåg ska gå, eller bilar hålla sig på vägen eller att man ska hålla öppet tills man stänger, eller att man ska behöva ursäkta sig för att man kommer en timme sent till en tutorial som börjar klockan ett. ”The weather you know….” Öh, ja, jag vet. Och jag vet också att det finns länder där tågen går (även fast sj är hopplösa GÅR faktiskt tågen hörni), där flygen flyger, där bilarna håller sig på vägen, där pensionärerna går utanför dörren, och där studenterna kommer till sina obligatoriska föreläsningar fast det är fem cm snö ute. Det jag mest av allt undrar är hur länge Skottland kan stå stilla; om det är fem cm snö, strålande sol och behagliga -2 grader i en månad, kommer ingenting att fungera på en månad då? När är det läge att gilla läget, rota fram snöskovlarna och sanden och låta hjulen börja rulla?

Och nu snöar det igen, så det är väl bara att hälsa farväl till seminariet imorgon…

Annonser

3 kommentarer

 1. Carin said,

  december 7, 2010 den 8:59 e m

  måste bara påpeka att SJ har sagt att de räknar med att 50% av alla tåg i vinter inte kommer komma fram eller vara försenade!
  Annars verkar Skottland nästan som Uganda, ingenting fungerar om det regnar, ingen går till jobbet och allt är stängt…

  • lottahiller said,

   december 7, 2010 den 9:24 e m

   Jo det var just snyggt, heja sj! 😦
   Och Grattis på födelsedagen, Carin!

 2. Lina said,

  december 8, 2010 den 6:44 f m

  tja, SJ har väl mindre personal nu än de hade för 50 år sedan när passagerarna var max en tiondel av vad de är nu… men man förväntar sig ju fortfarande att tågen ska gå och blir lika arg och besviken varje gång när de inte gör det… SJ är verkligen skit nuförtiden! Lycka till i Skottland!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: