Perplex i hagelyra och snöåska

Det är inte bara skottarna själva som inte vet hur de ska hantera snö. Till och med det skotska vädret blir helt kocko av vinter. Det vet inte riktigt hur det ska få till fenomenet, utan prövar med lite olika saker liksom på måfå och hoppas att det ska bli rätt. Två gånger har det ”åsksnöat” den gångna veckan! Åsksnö har man ju aldrig hört talas om; det måste vara en helt egen skotsk uppfinning. Dessutom har det haglat en tre miljoner gånger, både vanligt hårt och elakt hagel och något slags mjukt och gulligt hagel som liksom viskar sig ner på fönsterbleck och hustak, och det har snöat och snöat – allt mellan lappvantar och små hårda isflingor har fallit från molnen, ofta med bara två minuters mellanrum, och under lika många minuter kan himlen gå från strålande klarblå till jämntjockt gråmulen. Det smälter och fryser om vartannat – dag som natt, och hoppar mellan fluffig julkortsvacker vinter till otäck slasksörja lite som det faller det in för stunden.  Det är som att vädret inte kan bestämma sig. Långsamt singlande flingor landar mjukt på de kala trädgrenarna för att bara några sekunder senare jagas bort av ilskna små horisontellt vinande ispiggar, allt under det att Aberdeen, istället för att anpassa sig till vintern som så uppenbart är här, förbluffat skakar på huvudet, kryper djupare in i sin tartanmönstrade filt och lamslås allt mer.

Annonser

2 kommentarer

  1. Carin said,

    december 1, 2010 den 7:32 e m

    när jag var på Irland förut fick jag inom loppet av en timme uppleva sol, regn, hagel, sol och regn igen. Den där delen av världen har lite svårt att bestämma dig…

  2. Frands said,

    december 2, 2010 den 3:48 e m

    Men i dag den 2. har det faktiskt varit helt normalt vinterväder i kanske 2 helt normala timmar utan egentlig blåst. Och floden Don flyter helt korrekt och lite mörk genom Seaton Park i korrekt vinterskrud. Folk tar vinterbilder. Man misstänker att skotska turisföreningen satt ned foten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: