Lördagsutflykt

Idag hade vi utflyktsdag. Vi tog tåget söderut till den lilla pittoreska fiskebyn Stonehaven som också kan ståta med slottsruinen efter Dunnottar Castle. Vädret stödde våra utflyktsplaner med strålande sol.

Stonehaven visade sig vara den sötaste lilla skotska stad man kan tänka sig med små vitrappade stenhus runt en liten havsvik.

Från hamnen fortsatte en liten stig upp på den branta kustsluttningen och söderut mot Dunnottar Castle längs en helt fantastiskt vacker och vild kust.

Längst ut på en udde, eller nästan halvö, ligger ruinerna efter Dunnottar Castle, skyddad nästintill oåtkomlighet av branta klippväggar.

Dunnottar Castle har sett kungligheter komma och gå, ackommoderat storheter som William Wallace och Mary Queen of Scots och King Charles II, hjälpt en liten trupp hålla stånd mot Cromwells armé under åtta månader och räddat de skotska kronjuvelerna. Efter 1715 när den siste Earlen av Marischal dömdes för förräderi för sitt deltagande i jakobiternas uppror togs slottet över av staten och glömdes bort och förföll så småningom till den imponerande ruin det nu är.

Eftersom vi var lite (eller väldigt) långsamma på morgonen kom vi tyvärr fram till slottet precis efter att det hade stängt, vilket ju var lite sorgligt. Men vägen till slottet och vyn över det var så vacker så det gjorde inte så förfärligt mycket.

Man tjuvkikar in genom skottgluggarna i brist på riktig närkontakt med ruinerna….

Istället fick vi se solnedgången över den branta kusten och vandra tillbaks längs kuststigen i skymningen.

Så kom vi tillbaks till den lilla hamnen där de små vita husen spred sina glimmande ljus över havet, och tyckte båda att det var värt att avsluta dagen med trerättersmiddag och en flaska vin på Stonehavens prisbelönta fiskrestaurang (som ändå hade fullt överkomliga priser på sina rätter, och krabbsoppan – fullspäckad med krabbkött – som vi tog som förrätt var den godaste jag ätit). Mycket mycket trevlig utflykt! På tåget hem var vi båda helt säkra på att planen som vi haft på att gå ut och fira halloween tillsammans med överförfriskade spöken och sexiga häxor (kortkort är ett begrepp som verkligen anammats fullt ut bland Aberdeens pubbesökare) skulle skrivas om till hemmakväll. Så nu sitter vi uppkrupna under täcken i sängen och tittar på Jim Hensons Storyteller och firar de dödas afton på ett alltigenom trivsamt och tillfredsställande sätt (med nya glittriga naglar dessutom ;)).

3 kommentarer

  1. Nageldraken said,

    oktober 31, 2010 den 1:01 f m

    Jajemensan, det var en mycket trevlig dag och kväll! Och glöm inte den goda skotska cidern vi drack i sängen och den exklusiva whiskeyn jag har köpt som enda souvenir från Skottland!

  2. Carin Hillerdal said,

    oktober 31, 2010 den 10:37 e m

    Vad mysigt det ser ut! Dit vill jag ocksa aka!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: