Research Away Days

Tidigt i måndagsmorgonens grådager samlades en hop lagom utsövda arkeologer (nya färgglatt randiga klänningen kommenterades med höjda ögonbryn och något mummel om störande livliga färger en måndagsmorgon), och så packades hela institutionen, postdocar och allt, in i en minibuss och kördes iväg ungefär en timma västerut på the Highlands of Scotland. I två intensiva dagar pratade vi sen forskning, ekonomi och ansökningsförfaranden, umgicks, drack whiskey, pratade allvar och goja. (Lite för mycket whiskey för vissa Lottor ledde till lite för mycket goja).  För mig var det jätteintressant att höra om de andras forskning, att börja ana framtida samarbetsprojekt och få input på vad jag själv håller på med, men det var också absolut skräckinjagande att komma till insikten hur viktigt det är att söka medel och dra in pengar utifrån och känna hur absolut värdelös jag är på detsamma (ett tag övervägde jag att säga upp mig på studs och flytta ut i en stuga i skogen med en katt som enda sällskap – bara för att undvika framtida agsavslagnederlag). Pga den där punktlistan från i söndags, i kombination med ett uttalande från Neil på söndagkvällen (det behövs inte, det ska inte vara så formellt), hade jag ingen powerpoint när jag presenterade min forskning utan talade bara lite fritt utifrån mitt stödordsdokument. Det var jag ensam om visade sig. Alla andra hade gjort oerhört ambitiösa powerpointer, och eftersom jag inte heller hade en ppt på presentationen jag höll när jag var på anställningsintervjun (något som givetvis var ett stort och omtalat misstag), verkar detta nu som något slags statement. Hädanefter kommer jag aldrig att kunna ha en ppt i de här sammanhangen – alternativt (vilket väl är det troliga) för alltid bli pikad när jag i framtiden HAR en ppt. (Jo, det har ju redan börjat – “the ones among us that don’t hold something against power point…” -”I’m not as brave as Charlotta, I need my slides…” – “well if the technology doesn’t work we could just have Charlotta doing all the lectures…”). Hm, hurra.

På torsdgseftermiddagen snöade det över higlands (i ungefär tio sekunder). Mitt förtjusta utrop möttes av total oförståelse. Så nu har jag etablerat mig som konstig på alla punkter. Skönt. Undrar om de ångrar sig?

Department of Archaeology, University of Aberdeen – The iron fist of data in a fluffy glove

5 kommentarer

 1. Sara said,

  oktober 20, 2010 den 8:43 e m

  Kart att de ångrar sig, de känner sig hotade av den snygga smarta forskaren från Sverige och som alltid har snyggast kläder. Äh Lotta det ordnar sig, de älskar dig! du har ju fått pris för fan!
  Kram på dig snygging.

 2. Carin said,

  oktober 20, 2010 den 10:09 e m

  power point är bara ett sätt att dölja att man inte har något intressant att säga… Bra att du livar upp Skottland med lite glada färger och snygga kläder!

 3. Kerstin Beckman said,

  oktober 21, 2010 den 7:32 f m

  Sara och Carin har helt rätt! På alla punkter!

 4. ArchAsa said,

  oktober 21, 2010 den 9:11 f m

  Om jag får tala som en som knappt kan andas utan PP så kan jag konfirmera att de andra är både superimpade och jätteavis. Tro mig.

  Sen är det intressant med de här kulturella skillnaderna (och olikheterna mellan disipliner gissar jag). Jag skulle aldrig kunna tänka mig att man skulle ha en pp på en anställningsintervju och det är insideskunskap som detta som är livsviktigt för unga forskare som söker anställning. Nu gick det bra ändå, men det är sånt här som visar återigen hur viktigt det är med mentorer inom akademin och hjälpsamma seniorer.

  • lottahiller said,

   oktober 23, 2010 den 6:47 e m

   Så sant som det är sagt, för så här i efterhand har jag fått höra att den där bristen på powerpoint sånär kostade mig jobbet…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: