Och så var det det där med svamp…

Det kan inte hjälpas. Är man besatt så är man, och det kan finnas värre laster än svampskogasberoende.

Föraningen om att den kommande hösten blir bästa svampåret på länge bekräftades av den lilla turen jag och pappa gjorde (i regnet) på fredageftermiddagen, för vi hittade både blodriskor och trattkantareller på ställen där de i vanliga fall inte brukar finnas. Men mest hittade vi taggsvamp. Och lite kantareller. Flugsvamparna stod sagoboksvackra i den gröna mossan, och man kunde inte låta bli att känna sig skogsmunter, trots det ihärdiga regnet. Tillslut blev det dock för blött och vi lämnade (lite motvilligt) den svampstinna skogen att i lugn och ro invänta nästa svampentusiast.

På lördagförmiddagen åkte vi ut till vårt svampberg, mamma, pappa, Carin, Nico och jag för en korttur. Eftersom mamma och pappa var bortbjudna och den första delen av förmiddagen gick åt på ikea fick vi samla oss för forcerat plockande (och för den som vet att man inte kommer ut igen blir det ännu mer koncentrerat och därför kanske lite mossa bland svamparna, (så vet du det Carin)) . Redan innan man kommit ordentligt in i skogen dök trattisarna upp och visade sig sedan med sån ihärdighet att jag inte ens hann upp på berget innan det var dags att vända om och gå tillbaks till bilen, med dignande kassar den tidiga säsongen till trots.

Väl hemkomna från svampbergsturen firade jag och Carin köksbordets svampberg med kantarell-  och stolt fjällskivlingsmackor (och värmde sen upp oss i bastun, för givetvis regnade det med varierande intensitet hela tiden vi var i skogen). Och faktiskt är det så att godare mellanmål får man leta efter!

Utan tid att vänta tills trattisarna torkat sig fick jag tragiskt nog återvända till Aberdeen helt utan svamp (jag har ju ingen frys), men väskan var i alla fall full av svenska äpplen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: