Skotsk standard

Duschen i mitt hus är en liten dosa med slang som sitter på väggen, på andra sidan från kranarna till badkaret sett. För att sätta igång den drar man i ett snöre som hänger från taket, så slår elektriciteten som driver pumpen på. Sen kan man trycka på en knapp om man vill ha stark stråle, och en annan om man tycker det räcker med svag. Den starka strålen lyckas knappt skölja schampot ur håret… Det verkar så fasligt gammalmodigt och pickligt. Det känns som att duschen betraktas som en sån där märklig nymodighet som ingen riktigt behärskar, men som sätts in för att man ”är tvungen”. En fluga så att säga. ”Håhåjaja, men det går nog snart över, det där duschandet”.

Man kan också fråga sig vad poängen med separata kranar för varm- och kallvatten är. Det kan ju inte vara svårare att installera en kran än två. Men det är väl också en sån där obegriplig nymodighet, det där med en kran. Det är ju bra som det alltid varit, man ska faktiskt inte behöva finna sig i alla nya påfund som dyker upp…

Heltäckningsmattan som heltäcker mitt hus är grön i en ful nyans som liksom smittar av sig och ger lite fult skimmer åt väggarna också, som annars är rätt acceptabla, neutralt beige. Den kanske kan bli bättre om man lägger mattor i någon passande nyans på, men kan man ha matta på matta? I alla fall på övervåningen är det trägolv under. Jag lyckades pilla upp mattkanten i en av garderoberna, och det ser inte alltför illa ut. Trägolvet menar jag. Men man får väl inte riva bort heltäckningsmattor i hyreshus. Dessutom är det väl limmat och otäckt, fast det är ändå lite trevligt att tänka sig att det är fint under.

När man tittar in genom fönsterna i folks hem ser det så fult ut. Slinkiga nylongardiner, sjaskiga persienner, gardiner i urmodiga färger som hänger på sniskan, eller bara ett upphäftat solkigt skynke framför fönstret. Nästan alla fönster ser ut så, inga krukväxter, inga trevliga smålampor, inga omsorgsfullt utvalda gardiner. Det är som att folk inte bryr sig om hur det ser ut hemma, och det känns lite sorgligt. Mitt vanliga”titta-genom–fönster”promenadnöje har helt tappat sin tjusning.

Själv har jag i och för sig också ganska fult hemma. Där det inte är tomt har jag nu två lånestolar och ett bord (av en sån sort som egentligen skulle slängas) som jag snott på inst., samt i sovrummet ett liggunderlag med täcke direkt på golvet. Idag har jag dessutom, efter Jeffs instruktioner, funnit rätt på Sainsbury’s och införskaffat en gryta, en prickig tallrik av varje sort, fyra glas, en tesil och en uppsättning bestick av den sorten som skulle varit engångs om de inte råkade vara gjorda i plåt.

Möblemanget i sin helhet

Allt är ganska fult, utom möjligtvis tesilen, och jag längtar till IKEA – som tyvärr ligger i Edinburgh. I vilket fall får jag stå ut med fult till efter Alaska, och det kan ju i förbigående noteras att det inte är frivilligt fult, och därför mindre sorgligt!

Senaste tidens största framgång. (Och ja, muminkoppen är med hemifrån, en avskedspresent från mostern)

5 kommentarer

 1. Britt-Inger Johansson said,

  augusti 1, 2010 den 2:40 e m

  Detta får mig att tänka på mina egna tappra försök att fixa till mitt visserligen möblerade hyresrum med mikrovågsugn i hallen i Lund.

 2. ArchAsa said,

  augusti 2, 2010 den 8:12 f m

  Lotta – det är ju helt underbart att kunna få följa med dig på dina äventyr på detta sätt! Ganska katarsiskt faktiskt att se hur saker löser sig och faller på plats så smått. Jag har låtit bli att tipsa om din blogg eftersom den känts lite privat, men om du ändrar dig så skulle jag jättegärna sprida information om den. Det är extremt intressant att följa dig som nybliven utlands-akademiker som ska hitta din plats på en ny institution, din blogg är himla snygg och framförallt skriver du oförskämt bra!

  Låt mig veta när du är villig att synas på radarn. 🙂

 3. Veronika said,

  augusti 2, 2010 den 8:42 f m

  Åh! Sådana fina elduschar (ja, de är ju nästan just som de tortyrinstrument de låter som, om man är van vid turboduschar som utan trixande sköljer ur t om balsam) fanns på Irland också. Säg, låter den så att hela huset vibrerar när du använder den?

  Vilka fina fönster du har förresten!

 4. augusti 2, 2010 den 2:13 e m

  Å andra sidan kan du få inreda ditt lilla hus precis som du vill från grunden! Det kommer att bli äkta superlottigt! (Jag kan bidra med någon fånig inflyttningspresent när jag kommer och hälsar på!)

 5. Frands said,

  augusti 2, 2010 den 6:47 e m

  Eldusch va fint. Jag minns en i Farafra-oasen den hade just den charmrande egenhet att vara lite strömförande, kittlande liksom spa-specialitet. Det visar sig att man vänjar sig efter ett par duschar. I Aberdeen har dom väl jordat bort allt med hjälp av nån sladd, det skulle en sann oaselektriker aldrig ha nedlåtit sig till.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: