Midsommar

I år var jag inbjuden att fira midsommarafton på familjen Mobergs residens i Lennalöt.

Förmiddagen vigdes dock åt att förse Burströmsflickor och Lottan med nödvändig midsommarutstyrsel. Den gav oss en försmak av stadsmidsommarkonceptet, vilket innebar vissa problem för kranstillverkningen. Men nu är det ju viktigt att små flickor får midsommarkransar, så mina förväxta panséer, som inte direkt prydde uteplatsen längre, fick offra sig för detta högre mål, och kapades utan pardon. Tillsammans med tjuvplockade trädgårdsbuskar och vägrensblommor gjorde de sedan en fin insats i stadskransarna.

Eftersom någon hade glömt att sätta tillbaks det nyladdade batteriet i kameran, kan de tyvärr bara beskådas i ett mer slokande stadium…

Vid tolvtiden började ett flertal trevliga familjer och ett fåtal mer löst folk samla ihop sig i Länna till traditionell midsommarlunch med allt det som hör till; prinskorv, pannkaka och jordgubbar för de små, och sill, färskpotatis och nubbe till de större. Det enda som inte följde traditionerna var midsommarvädret, som på ett osvenskt vis bjöd på värmebölja och strålande sol. Detta beteende premieredes med årets första dopp. Herschendska, Mobergska och Virhammrsbarn plaskade glatt runt i strandkanten, och till sina föräldrars ytterliga förvåning ville Signe också bada som de andra. Valet av stödjande badhand föll på min, för som Signe talade om för mig: ”Mamma och pappa kan inte bada”. Förvåningen blev ännu större då hon utan tvekan klev upp på rutschkanan, och på sånt vis doppade hela sig i ett enda rutsch, för att sen bara glatt resa på sig och skutta runt av alla krafter så det stänkte om benen. Moderns världsbild verkade få sig en törn av telningens orädda inställning till kallt vatten ;).

Så började klockan närma sig tre, och delar av församlingen rodde över sjön, medan de andra knatade längs landsvägen, till Kopphagen och än mer traditioner med majstång, små grodor, fiskdamm och sommarglass, som antogs med blandad entusiasm.

Mödrarna dansade ståndaktigt kring stången med sina små söner, medan fäderna med samma iver deltog i traditionen att stå vid sidan av och titta på. Och är man blyg hjälps det inte att det ser ganska så skoj ut att dansa, fast björnen kan ju alltid sova lite vid sidan av också…

Så vankades den svenskaste av midsomrar.

Sedan alla delar Kopphagemidsommar grundligt firats ställdes stegen återigen till det Mobergska med grillfest som mål. Fotbollen slukade under delar av festen delar av festen, men detta till trots spenderades hela kvällen under trevligt umgänge med vänner man tyvärr ser allt för sällan. Dessutom underhölls vi långt in de mörka timmarna av en  kvällspigg gudson, som slutligen däckade i soffan lagom för hemfärd.

Så åkte vi så småningom hem, med en mörkgul fullmåne som speglade sig över den mörka sjön, i ryggen. Tack Lena och Björn för en jättetrevlig midsommarafton!

Midsommardagen firades mormors 87e födelsedag medelst arbete i trädgården, och en stor del av barnbarnen med respektive samt föräldrar hade samlats in för ändamålet.

Arbetets angreps med stor frenesi, häckar skövlades, gräsmattor klipptes, och ogräs drogs upp med rötterna – och i slutändan hade trädgården antagit en betydligt ljusare och mer friserad skepnad.

Lagom till middagen kom regnet (som dock ignorerades av somliga, och ändå blåste över fortare än kvickt), så man fick en ursäkt att sätta sig och småprata en stund i köket med mostrar och mödrar. En på vanligt vis animerad middag avnjöts, med fiskgryta och sommargubbar, innan lätt panik utbröt när Carin och Alan var tvungna att fraktas till tåget (som de trots allt ändå lyckades missa på grund av allmän förvirring, följaktligen satt de också och hängde på min uteplats när jag kom hem :))… Tack kära medträdgårdsmarodörer för väl utförd gärning och muntert sällskap,

och

Grattis på födelsedagen mormor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: