Gräsrullningar

Sara och Emils trädgård har blivit med gräsmatta. Jag och Emils bror Tor var inkallade som trädgårdsarbetare och krattade, rullade och skar gräsmattor tillsammans med det tappra husägarna hela gårdagskvällen. Gräsmattan levererades som sig bör, i rullad ordning väl paketerad på lastpall.

Det är något obskyrt och nästan obscent över idén att man kan rulla ut gräsmatta på samma vis som vilken matta som helst, men det är onekligen en stor förändring som sker när den tomma jorden kläs med levande gräs.

Gräskrullor

”Instant lawn” – vilken fin allegori för vårt stressade nutidssamhälle där ingenting ges tiden att växa som det själv behagar. Det tar ett par veckor för den att gå från artificiell utrullad gräsrulle till äkta självständig gräsmatta, men sen kan ingen skilja den från de långsamma frösådda, utom kanske på sånt sätt att den som var en rulle i sin bardom i vuxen ålder tenderar att vara mycket tätare och finare…

Gräsarbetare

Saras mamma ansåg att mina tjusiga rutiga stadsgummistövlar var för fina för att klara av hederligt kroppsarbete, så hon lånade mig sina gamla erfarna lantisstövlar som var mer ”up for the task”. Med tanke på hur stövlarna såg ut vid kvällens slut var nog stadsstövlarna ganska nöjda med att ha stått på hallmattan och konverserat sandaler hela besöket…

Sara hade förberett gräsgrunden grundligt med jordfräsande, grävande och krattande frenesi, så fina jämna jordytor låg nu ivrigt väntande på sin gräsbetäckning.

Vi gräsarbetare hade därför ett ganska lätt (och roligt) jobb framför oss. Rullgräs måste ut inom ett dygn för att klara sig, och vissa rullar var redan så varma att det ångade om dem, hoppas att gräset inte redan tagit skada… Snabbt gick det i alla fall när man var några stycken, även om det kändes lite segt i ny-starten efter pizzapausen.

Finjustering av matta kring stenkant

Jag satt mest på baksidan och klädde på berghällarna gräsmössa och lade gräs vid stenarnas fötter. Jag hade också funderingar på att bygga lite grässkulpturer, grisar, gubbar eller annat, men det blev tragiskt nog ingenting av det. För jag tror Sara och Emil skulle uppskattat en enorm gräsörn i trädgården, tex. Fast med tanke på att sista biten gräs lades med lapptäckesteknik av tidigare ratade småsnuttar gjorde sig kanske gräset bättre på platta marken i alla fall…

Trist nog var det för mörkt för att det skulle gå dokumentera det slutliga resultatet av vår möda, men fint blev det, kan intygas.

Det är i alla fall en härlig känsla att titta ut över en nyskapad gräsmatta och tänka – det här är mitt verk! Eller ja, vårt då om man ska vara lite mer ärlig och mindre självgod. Och mycket stilig blev den, mattan. Kullrig och charmig mellan stenhällar på baksidan och representativt strikt och plan (och enorm) framför huset. Dagsverket avslutades på följdriktigt sätt med att de utmattade arbetarna utfordrades med allehanda onyttigheter och samspråkade på ett utslaget vis i sofforna långt in på natten, trots femårskalas dagen efter (stackars duktiga föräldrarna). Vissa andra sov helt fräckt fram till tio dagen efter…

Hur som helst är det i alla fall rätt tillfredsställande att stå och titta ut över en riktig gräsmatta och tänka att – det här är mitt verk!
Annonser

1 kommentar

  1. Sara said,

    juni 13, 2010 den 4:32 e m

    Tusen tack för din hjälteinsats Lotta. Jag kan intyga att mattan ligger kvar och har nu efter regn och vattenspridning blivit av med all jord som gjorde den lite gråaktig så nu är den så grön och fin. Blir helt lycklig varje gång jag tittar ut genom föntret och ser berget mot gräsmattan.
    Kom gärna på besök snart igen så bjuder vi bara på onyttigheter utan arbete.
    Kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: